diumenge, 19 de juny del 2011

OLIS AROMATITZATS


Per fer olis aromatitzats per a massatges, per cuinar .... en molts casos s'ha de buscar que la planta sigui florida, en aquest cas ara és època de que l'espigol floreixi i jo he decidit fer-ne d'espigol, també es poden fer servir: farigola, sajolida, marduix, menta, tarongina, romaní (sense passar-se), pell de llimona, caputxina (dóna un gust picant), calèndula, sàlvia, estragó, orenga, alfàbrega (en 3-4 dies ja està fet), llorer, fonoll, anet, alls, bitxos, etc.

Per fer l'oli d'espígol hem de buscar un oli neutre e hidratant en aquest cas farem servir oli d'atmelles, el podeu trobar en les herbolisteries.
Omplim un pot de vidre fosc fins a 3/4 parts amb la flor de l'espigol i després ho cobrirem d'oli d'atmella , sense que a la flor li toqui l¡aire perque sino s'ens floriria i es faria malbe l'oli, i hodeixem 40 dies a sol i serena. Un cop passat el temps de maceració es cola i es premsa la planta en un colador de roba. L’envàs és millor que sigui color àmbar i que es guardi en un lloc fresc, sinó s’enranceix l’oli. Tanmateix, al cap d’un any es pot començar a enranciar l’oli.

L’espígol es bo com a expectorant, la ruda com a calmant. Amb l’hipèric es fa l’oli de cop (també conegut com a oli vermell, oli de pericó o oli d’herba de Sant Joan), per les cremades lleugeres, ferides petites, dermatosis, èczemes, picades d’insectes, dolors musculars, refredats (un bon massatge al pit) i pel mal d’orella. No es recomana prendre el sol després de l’aplicació (és rubefaent).

Si a aquests olis medicinals els afegim cera d’abelles en calent i s’emulsiona, s’obté una crema. Cal escalfar l’oli al bany maria i afegir la cera poc a poc, i anar provant la textura fins aconseguir la que ens interessa. La cera d’abelles ha de ser pura, però és molt difícil de trobar ja que els apicultors acostumen a fer servir ruscos artificials fets amb parafina.

Per fer crema també es pot fer servir mantega de karité. Es desfà en calent i llavors s’hi posen les herbes, i es deixa mitja hora al bany maria remenant contínuament. Després es posa a la nevera 4-5 h i més tard es fa una segona cocció (si pot afegir més planta). La proporció entre el greix i la planta és de 1:1. Després es cola, i s’obté finalment una crema.




la flor de l'espígol

l'oli d'atmella amb la flor de l¡'esoigol macerant en ampolla de vidre fosca

ESPÍGOL

pagina web on he trobat informació per fer l'oli d'espígol




Això és el que hem va passar per no cobrir d'oli d'atmelles tota la flor d'espígol, el 3º dia es va florir i vaig tinguer que tornar a començar, recordeu aixo no ha de passar

1 comentari:

  1. uaaau! que bé que ja hagis començat a escriure! a veure si cada setmana publiques alguna cosa! :)

    ResponElimina